ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Έως 20/2 η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ για υποβολή δηλώσεων στο ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ για Ν.Μηχανιώνα, Αγγελοχώρι, Επανομή,Καρδία, Τρίλοφο και Αγ. Παρασκευή. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να δηλώσουν τα ακίνητα αλλιώς αυτά τελικώς θα περιέλθουν στο Δημόσιο.

Γράφει ο Μιχαήλ Ζηδιανάκης, Δικηγόρος Δ.Σ.Θ.

Η δήλωση των ακινήτων στις περιοχές που γίνεται κτηματογράφηση και δημιουργείται Κτηματολόγιο είναι υποχρεωτική για όσους έχουν δικαιώματα σε αυτά (κυριότητα, επικαρπία κτλ.)

Η μη υποβολή δήλωσης δυστυχώς επιφέρει σημαντικές κυρώσεις για τον ιδιοκτήτη καθώς το ακίνητο που δεν δηλώνεται θεωρείται ως “αγνώστου ιδιοκτήτη” ασχέτως αν ο ιδιοκτήτης έχει νόμιμο τίτλο κτήσης (συμβόλαιο) μεταγραμμένο στο υποθηκοφυλακείο. Ο χαρακτηρισμός του ακινήτου ως αγνώστου ιδιοκτήτη έχει ως συνέπεια το ακίνητο να περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο αν δεν τηρηθούν οι προβλεπόμενες προθεσμίες για διόρθωση.

Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί με διόρθωση ,η οποία τις περισσότερες φορές πρέπει να γίνει δικαστικά κάτι που απαιτεί όμως σημαντικό κόστος.

Συνεπώς είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, οι δικαιούχοι να υποβάλλουν τη δήλωση τους εμπρόθεσμα διαφορετικά θα απαιτηθεί μεγαλύτερο κόστος και περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Σημειώνεται ότι η υποβολή δήλωσης απαιτεί τέλος κτηματογράφησης ύψους 35 Ευρώ ανά δικαιούχο για κάθε δικαίωμα που δηλώνεται.

Ειδικότερα όσον αφορά στο Δήμο Θερμαϊκού και Θέρμης:

Τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016 ξεκίνησε η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας και κλήθηκαν, όσοι έχουν δικαίωμα επί των ακινήτων που βρίσκονται εντός των ορίων των Προκαποδιστριακών Δήμων/Κοινοτήτων

α) Αγγελοχωρίου, Επανομής και Ν.Μηχανιώνας του Καλλικρατικού Δήμου Θερμαϊκού και

β) Αγ. Παρασκευής, Καρδίας και Τριλόφου του Καλλικρατικού Δήμου Θέρμης Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,   να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους. Η προθεσμία υποβολής είναι έως 20 Φεβρουαρίου 2017, καθώς δόθηκε παράταση της αρχικής προθεσμίας (10 Ιανουαρίου 2017).

Έως 20/2 η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ για υποβολή δηλώσεων στο ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ για Ν.Μηχανιώνα, Αγγελοχώρι, Επανομή,Καρδία, Τρίλοφο και Αγ. Παρασκευή. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να δηλώσουν τα ακίνητα αλλιώς αυτά τελικώς θα περιέλθουν στο Δημόσιο. 9

Απαραίτητα δικαιολογητικά για την επεξεργασία και υποβολή της δήλωσης:

  • Φωτοτυπία ταυτότητας του δικαιούχου
  • Πρόσφατο εκκαθαριστικό σημείωμα ή Ε9
  • Φωτοτυπία Τίτλου κτήσης (συμβόλαιο, τυχόν δικαστική απόφαση κτλ.) και πιστοποιητικού μεταγραφής του τίτλου από το  υποθηκοφυλακείο
  • Τοπογραφικό διάγραμμα (εφόσον υπάρχει)

Τονίζεται ότι η υποβολή δήλωσης απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή ως προς τα δηλούμενα ποσοστά ιδιοκτησίας και ενδελεχή νομικό έλεγχο των τίτλων ιδιοκτησίας για την αποφυγή λαθών κατά την καταχώρηση. Σε περιπτώσεις όπου δεν υφίστανται τίτλοι ιδιοκτησίας (πχ. έλλειψη πράξεως αποδοχής κληρονομιάς ή κατοχή ακινήτου με χρησικτησία) θα πρέπει να προσκομίζονται ανά περίπτωση πρόσθετα δικαιολογητικά.

Για περισσότερες πληροφορίες και για ανάθεση της υποβολής της δηλώσεως σας, μπορείτε να απευθύνεστε στο δικηγορικό μας γραφείο το οποίο εδρεύει στην Περαία (Ανθέων 36) του Δήμου Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης  στο: 2392 181 200 και 698 4675 273  (ώρες επικοινωνίας: 09.30-14.30 και 18.00-20.00)

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ; ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ

2310 500 442 - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

2392 181 200 - ΠΕΡΑΙΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

210 95 85 365 - ΑΘΗΝΑ

Δευτέρα-Παρασκευή 09.00-16.00 και 18.00-20.00 (Δευτέρα – Πέμπτη)
ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Cart Overview
Call Now Button